MOORS MAGAZINE

Wassim Halal is een percussionist en componist die met zo’n dertig gastmusici een verbazingwekkend en fenomenaal mooi driedubbelalbum heeft opgenomen onder de titel Le Cri Du Cyclope, “de schreeuw van de éénoog”. Hij beschrijft het zelf als de volksmuziek van een onbekend land, maar of dat helpt bij het duidelijk maken wat je hier te horen krijgt ?

Halal is duidelijk een veelzijdige percussionist, die niet alleen thuis is in Arabische, Afrikaanse en Turkse muziek, maar die volgens mij ook goed geluisterd heeft naar grote minimal music-componisten als Steve Reich, want de herhalende, bijna trance-achtige patronen lijken daar voor een deel hun basis te hebben.

Toch is de muziek van Wassim Halal net even wat opwindender. Je wordt meteen bij het openingsnummer L’oracle al stevig wakker geschud, en Halal weet vervolgens drie cd’s lang de aandacht moeiteloos vast te houden – ik heb me werkelijk geen minuut verveeld, sterker nog – ik had de neiging om na de derde cd nummer één meteen weer op te zetten.

Avontuurlijke, buitengewoon energieke wereldfusie die nauwelijks in een vakje te passen is – je kunt er op dansen, je wordt er vrolijk van, maar je kunt ook gaan zitten en gewoon genieten van de sublieme arrangementen. De drie cd’s vormen samen een gevarieerd pakket, met veel verschillende gasten, maar toch een mooi uitgebalanceerd geheel. Kortom : een subliem meesterwerkje en een absolute aanrader !

https://www.moorsmagazine.com